הבורסה היא מקום דינמי, שבו מחירי המניות עולים ויורדים כל העת. כדי לנסות ולנבא את התנהגות המחירים בעתיד, משקיעים רבים משתמשים בכלים שונים, ואחד מהם הוא הממוצע הנע. למדו איך לסחור באמצעות ממוצעים נעים ומה הדברים שחשוב לדעת.
מהו ממוצע נע?
ממוצעים נעים הם אחד הכלים הבסיסיים והנפוצים ביותר בניתוח טכני. הם משמשים לסינון רעשי שוק ולהצגת מגמה כללית של מחיר נכס מסוים לאורך זמן. הם מחושבים על ידי לקיחת ממוצע של מחירי הסגירה של נכס מסוים (כגון מניה) על פני תקופה מסוימת. לדוגמא, ממוצע נע של 20 יום מחושב על ידי חיבור מחירי הסגירה של 20 הימים האחרונים וחלוקת הסכום ב-20. או למשל, ממוצע נע 9 בגרף שמציג אינטרוול של 5 דק', יציג לנו את החיבור של מחירי הסגירה של 9 הנרות האחרונים וחלוקת הסכום 9.
במאמר זה נכיר את סוגי הממוצעים הנעים, נשווה ביניהם, ונלמד כיצד להשתמש בהם כדי לקבל החלטות מסחר מושכלות.
מדוע ממוצעים נעים חשובים?
ממוצעים נעים מספקים לנו תמונה חלקה יותר של תנועת המחיר, ומסייעים לנו להבחין בין תנודות קצרות טווח למגמות ארוכות טווח. הם יכולים לשמש אותנו לזיהוי:
- מגמות: האם המניה נמצאת במגמת עלייה, ירידה או תנודה?
- רמות תמיכה והתנגדות: איפה המחיר עשוי למצוא תמיכה או התנגדות?
- נקודות כניסה ויציאה: מתי כדאי לקנות או למכור מניה?
חישוב ממוצע נע פשוט
ממוצע נע פשוט, או SMA בקיצור, הנחשב לכלי בסיסי בקרב חובבי הניתוח הטכני. כפי שכבר הזכרנו, כדי לחשב אותו, אנו לוקחים את מחירי הסגירה של נכס מסוים (כגון מניה) על פני תקופה מסוימת, סוכמים אותם ומחלקים את הסכום במספר הימים. לדוגמה, אם נרצה לחשב את הממוצע הנע של 50 יום, נסכום את מחירי הסגירה של 50 הימים האחרונים ונחלק את הסכום ב-50.
מה משמעות המספרים?
- תקופת הממוצע :ככל שהתקופה ארוכה יותר, כך הממוצע הנע יהיה חלק יותר ויהיה פחות רגיש לתנודות קצרות טווח. ממוצעים נעים ארוכי טווח משמשים לזיהוי מגמות ארוכות טווח, בעוד שממוצעים נעים קצרים יותר רגישים יותר לשינויים קצרי טווח.
- ערך הממוצע: הערך של הממוצע הנע מייצג את המחיר הממוצע של הנכס בתקופה הנבחנת. אם מחיר הסגירה של היום גבוה מהממוצע הנע, זה עשוי להעיד על מגמת עלייה, ולהיפך.
השוואה בין SMA ל-EMA
כפי שלמדנו, ממוצע נע פשוט (SMA) הוא ממוצע אריתמטי פשוט של מחירי הסגירה של תקופה מסוימת. כלומר, כל יום בתקופה מקבל משקל זהה בחישוב הממוצע.
ממוצע נע אקספוננציאלי (EMA) לעומת זאת, מעניק משקל גדול יותר למחירים האחרונים. המשמעות היא שה- EMA מגיב מהר יותר לשינויים במחיר מאשר ה- SMA.
מדוע EMA מגיב מהר יותר?
ה- EMA משתמש במשקל אקספוננציאלי, כלומר ככל שנתון קרוב יותר להווה, כך המשקל שלו בחישוב הממוצע גדול יותר. זה מאפשר ל- EMA להתאים את עצמו לשינויים בשוק בצורה מהירה יותר.
מתי כדאי להשתמש בכל סוג?
- SMA : מתאים יותר למשקיעים לטווח ארוך הרוצים לזהות מגמות גדולות ויציבות.
- EMA : מתאים יותר לסוחרים לטווח קצר שרוצים לזהות שינויים מהירים במגמה.
מסקנות:
- SMA: ממוצע פשוט, כל יום מקבל משקל שווה, מגיב לאט לשינויים.
- EMA: ממוצע משוקלל, נותן משקל גדול יותר למחירים האחרונים, מגיב מהר לשינויים.
נציין כמובן, כי בחירת הסוג הנכון של הממוצע הנע תלויה באסטרטגיית המסחר האישית של כל משקיע.
מסחר באמצעות ממוצעים נעים
עכשיו כשברור לנו ההבדל בין SMA ל- EMA, נעבור לפרשנות של המידע שהם מספקים לנו. ממוצעים נעים יכולים לספק לנו תובנות חשובות לגבי מגמות, רמות תמיכה והתנגדות, וכן מומנטום של נכס מסוים.
- חציית ממוצעים
אחד השימושים הנפוצים ביותר בממוצעים נעים הוא לזיהוי חציית ממוצעים. חציית ממוצע מתרחשת כאשר ממוצע נע קצר יותר חוצה ממוצע נע ארוך יותר. למשל, חציית ממוצע נע של 50 יום על ידי ממוצע נע של 20 יום כלפי מעלה יכולה להיחשב כסיגנל כניסה לעסקת לונג למניה.
דוגמא נוספת, הנחשבת לחציית זהב, היא חציית ממוצע נע של 200 יום על ידי ממוצע נע של 50 יום נחשבת לסיגנל אשר בכוחו לאותת לנו על שינוי מגמה.
- רמות תמיכה והתנגדות
ממוצעים נעים יכולים לשמש גם כרמות תמיכה והתנגדות. כאשר מחיר הנכס מתקרב לממוצע הנע, הוא עשוי למצוא תמיכה או התנגדות ברמה זו. אם המחיר חוצה את הממוצע הנע, זה יכול להצביע על שינוי במגמה.
- מומנטום
ממוצעים נעים יכולים לעזור לנו לזהות את המומנטום של נכס. אם הממוצע הנע עולה במתינות, זה עשוי להצביע על מגמה יציבה. אם הממוצע הנע עולה במהירות, זה עשוי להצביע על מומנטום חזק.
חשוב לזכור:
- אין שיטה מושלמת- ממוצעים נעים הם רק כלי אחד בניתוח טכני, ואין שום שיטה שתבטיח רווחים בכל עסקה.
- שילוב עם אינדיקטורים אחרים- מומלץ לשלב את השימוש בממוצעים נעים עם אינדיקטורים טכניים אחרים כדי לקבל תמונה מלאה יותר על מצב השוק.
- ניהול סיכונים- תמיד דאגו לנהל את הסיכונים שלכם ולהשקיע רק כסף שאתם יכולים להרשות לעצמכם לאבד.
אסטרטגיות מסחר מבוססות על ממוצעים נעים
כפי שלמדנו, ממוצעים נעים יכולים לספק לנו אותות חשובים לגבי מגמות, רמות תמיכה והתנגדות וכן מומנטום. אותות אלו יכולים לשמש כבסיס לאסטרטגיות מסחר שונות.
- אסטרטגיית חציית ממוצעים:
רעיון בסיסי – כאשר ממוצע נע קצר יותר חוצה ממוצע נע ארוך יותר כלפי מעלה, זה יכול להיחשב כסיגנל לכניסה לעסקת לונג. ולהיפך, חציית ממוצע נע קצר יותר כלפי מטה מעל ממוצע נע ארוך יותר יכול להיחשב כסינגל יציאה. לדוגמא, חציית ממוצע נע של 20 יום מעל ממוצע נע של 200 יום, יכולה להיחשב כאות כניסה למניה. ראו למשל הדגמה במניית טסלה (TSLA) :
- אסטרטגיית רצועות בולינגר:
רעיון בסיסי – רצועות בולינגר מורכבות מממוצע נע פשוט ומספר סטיות תקן מעל ומטה מהממוצע. כאשר המחיר נוגע ברצועה העליונה, זה יכול להצביע על מצב של רוויית קניות. ולהיפך, כאשר המחיר נוגע ברצועה התחתונה, זה יכול להצביע על מצב של רוויית מכירות.
שילוב עם ממוצעים נעים – ניתן לשלב את רצועות בולינגר עם ממוצעים נעים כדי לקבל איתותי כניסה ויציאה מדויקים יותר. ראו למשל הדגמה על מניית מיקרוסופ (MSFT):
יתרונות וחסרונות של שימוש בממוצעים נעים
כפי שכבר למדנו, ממוצעים נעים הם כלי בסיסי ויעיל בניתוח טכני. הם יודעים לספק לנו תמונה חלקה יותר של תנועת המחיר ומאפשרים לנו לזהות מגמות, רמות מחיר חשובות (כמו תמיכה והתנגדות) ומומנטום. כעת נדון על כמה יתרונות וחסרונות בשימוש בהם.
יתרונות:
- פשטות: קל להבין וליישם.
- גמישות: ניתן להתאים את תקופת הממוצע לסגנון המסחר האישי.
- רב-גוניות: ניתן לשלב עם אינדיקטורים טכניים אחרים.
חסרונות:
- איחור: ממוצעים נעים מגיבים לשינויים במחיר באיחור מסוים.
- איתותי שווא :ממוצעים נעים יכולים לייצר אותות כניסה ויציאה שגויים, במיוחד בשווקים תנודתיים.
- תלות בפרמטרים: בחירת תקופת הממוצע הנכון יכולה להיות קריטית להצלחת אסטרטגיית המסחר.
מסחר באמצעות ממוצעים נעים – המלצות למשקיעים מתחילים
- התחילו עם בסיס: למדו את היסודות של הניתוח הטכני והשקיעו זמן בלימוד גרפים ותנועות מחיר.
- תרגלו בחשבון דמו: התנסו באסטרטגיות שונות בחשבון דמו ותנו לעצמכם זמן לתרגל, לפני שתשקיעו כסף אמיתי.
- שלבו עם אינדיקטורים אחרים: אל תסתמכו רק על ממוצעים נעים, שילבו אותם עם אינדיקטורים טכניים אחרים.
- היו סבלניים: מסחר הוא משחק ארוך טווח, אל תצפו לתוצאות מיידיות, תנו זמן לזמן וגלו אורח רוח.
- ניהלו את הסיכונים שלכם: תמיד הגדירו מראש את סכום הכסף שאתם מוכנים להפסיד בכל עסקה.
לסיכום, ממוצעים נעים הם כלי חשוב בארגז הכלים של כל משקיע. עם זאת, חשוב לזכור שהם אינם תחזית מושלמת לעתיד, ויש להשתמש בהם כחלק מאסטרטגיית מסחר מקיפה.
המשך למידה והתפתחות
שוק ההון הוא דינמי ומתפתח כל הזמן. חשוב להמשיך ללמוד ולהתעדכן במידע החדש ביותר על כלים וטכניקות מסחר.
אם אתם רוצים להתעמק ולהתמקצע במסחר בשוק ההון באופן מקצועי, אנו מזמינים אתכם להירשם אל קורס מסחר יומי בהנחייתו של אייל אנג'קו. בקורס תלמדו להכיר את שוק ההון ולסחור בו ביעילות, מנקודת מבטו של סוחר ומנהל חדר עסקאות.